Kabinet bekijkt vereenvoudiging kinderopvangtoeslag

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag wordt waarschijnlijk makkelijker. Het kabinet bekijkt of het geld rechtstreeks kan worden overgemaakt aan het kinderopvangbedrijf. Ouders hoeven dan geen ingewikkelde procedure meer te doorlopen en ontvangen ook geen grote toeslagbedragen meer op hun bankrekening.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) hebben dat maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Het huidige toeslagensysteem legt volgens hen veel verantwoordelijkheid bij de ouders. Omdat de regels complex zijn, is de kans op fouten groot.

Als het geld meteen naar de kinderopvangbedrijven gaat, zijn nog maar vierduizend instellingen bij betrokken bij het aanleveren van informatie en niet vierhonderdduizend ouders, zoals nu.

Asscher en Wiebes bekijken ook of de berekening van het inkomen van de ouders waarop de toeslagen gebaseerd zijn makkelijker kan. Ze overwegen uit te gaan van het inkomen van bijvoorbeeld twee jaar terug. Nu wordt nog gekeken naar het geschatte inkomen van het lopende jaar.