Pietendocu 'Zwart gemaakt' behaalt crowdfundingdoel

De objectieve Pietendocumentaire 'Zwart Gemaakt', waarin de traditie en vooral oorsprong van ons gezellige kinderfeest belicht wordt, heeft zijn crowdfunding doel behaald en zal binnenkort worden gedistribueerd door filmmaker Arnold-Jan Scheer.

"Arnold-Jan Scheer doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar Sinterklaasvieringen in heel Europa. En altijd had hij een camera bij zich. Hij ontdekte dat het Sinterklaasfeest veel ouder is dan vaak wordt gedacht en wellicht zelfs teruggaat tot prehistorische rituelen. Dat Zwarte Piet een Afrikaan zou zijn, is een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg. In de documentaire ‘Zwart gemaakt’ voert hij de kijker terug naar de ware Zwarte Piet zodat de kijker zelf kan vaststellen wat de toekomst van de Piet moet zijn."

De publieke omroep wilde haar vingers niet branden aan een docu waarin Piet niet op voorhand van racisme werd beticht, en de VPRO koos er zelfs voor het subsidieverslindende anti-pietfilmpje van de recent bij de rellen in Gouda gearresteerde blonde 'filmmaakster' en anti-Pietactiviste Sunny Bergman, waarin zij heel VPRO-kijkend Nederland zich verontwaardigd kan doen voelen door de boze reacties van boze Britten op hun bord te gooien.

Daarnaast heeft ze bij de intocht doelbewust gefilmd voor haar 'documentaire'. Ze is met haar protestgroepje opzettelijk op plekken gaan demonstreren waar dit niet mocht, en heeft zodoende ongetwijfeld beeldmateriaal van hun beroep uitoefenende politieagenten en schreeuwende ouders die boos waren omdat hun kinderen werd toegeroepen dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer Zwartgemaakt, een échte documentaire met onderbouwing en onderzoek enzo, verspreid zal worden is nog niet bekend, maar we houden je op de hoogte!