Goede windmolens gesloopt voor subsidie

Nog goede windmolens worden massaal vervangen om zo aanspraak te kunnen maken op meer subsidie. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Het gaat om zeker 172 windmolens die te oud zijn voor subsidie, maar nog jaren meekunnen. Die worden tweedehands verkocht en vervangen door nieuwere exemplaren. Op die manier zou nog zo'n 350 miljoen euro subsidie kunnen worden ontvangen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) deed navraag bij gemeenten en provincies in heel Nederland. Die bevestigen veel aanvragen binnen te hebben gekregen. De extra subsidie is alleen te krijgen als de vergunning nog dit jaar wordt afgegeven.

"Deze turbines kunnen zeker nog tien tot vijftien jaar mee, maar worden vervangen en opnieuw aangemeld omdat het draaien met subsidie zoveel lucratiever is. Dit heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met het opstrijken van dubbele subsidies", zegt Rob Rietveld van de NLVOW. "Dit ondermijnt het draagvlak voor windenergie."

CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder brengt het thema in het parlement naar voren. "Het gaat hier om gemeenschapsgeld dat zo effectief mogelijk ingezet moet worden voor een meer duurzame energievoorziening. Minister Kamp zegt zelf dat windmolens vijftien tot twintig jaar meegaan. Subsidiegedreven vervanging na 10 jaar is niet uit te leggen."