Kindertreiteraars blijven 'rustig' bij intochten

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam en Utrecht is zondag vrij rustig verlopen. In de hoofdstad eindigde de intocht met het uitrollen van een groot doek vanaf de Stadsschouwburg met de tekst: 'Makkers staakt uw wild geraas'. Een boodschap die doelde op alle ophef over Zwarte Piet. "Er is al veel te veel gepraat door volwassen mensen'', zei de goedheiligman vanaf het balkon. "Tot en met 5 december is het kinderfeest van jullie." Een mooie boodschap, maar Gario en consorten hebben al eerder laten weten door te gaan met actievoeren, en op diverse plekken in het land durven Sint en zijn Pieten niet meer te komen wegens dreigementen en geweldpleging door anti-Pietentuig.

De regenachtige intocht verliep volgens de Amsterdamse politie zonder noemenswaardige problemen. Na afloop van een anti-Pietprotest op het Beursplein werd nog iemand aangehouden omdat hij het koningshuis beledigde. De aanhouding viel uiteraard niet goed bij de betogers, die luid protesterend achter de agenten aan gingen. Voor het politiebureau in de Beursstraat bleven ze vervolgens enige tijd staan, uit sympathie voor de arrestant, die uiteraard alleen vanwege racistische motieven was aangehouden.

Een groot deel van de demonstranten was zaterdag ook van de partij bij de landelijke intocht in Gouda, wat al aangeeft dat de groep klagers écht maar een hele kleine is. Na een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet werden gisteren negentig mensen aangehouden. De betogers laakten zondag het 'hardhandige optreden' van de politie, maar op videobeelden is goed te zien dat de demonstranten zich niet aan de aangewezen plek hielden en doelbewust weigerden mee te werken met de politie.

De sinterklaasintocht in Utrecht verliep zondagmiddag ook zonder incidenten. Er waren geen protesten voor of tegen Zwarte Piet en er zijn ook geen aanhoudingen verricht."Het was heel gezellig en rustig'', liet een politiewoordvoerder weten. Voor Mobiele Eenheid was dan ook geen enkele aanleiding en zo zonder achterlijke protesten kon het kinderfeest als vanouds gevierd worden.

De dag stond in schril contrast met de intocht van gisteren, waarvan het dieptepunt het scanderen van 'Sinterklaas bestaat niet!' en het uitschelden van een Peuter was. Die werd voor Racist uitgemaakt door de handophouders.