Uitbraak vogelgriep schokt kippenboeren

De pluimveesector is 'volledig verrast en geschokt' door de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp. "Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt", reageert voorzitter van vakgroep LTO Pluimveehouderij Eric Hubers.

Omdat het gaat om een zeer besmettelijk virus dat ook risicovol is voor mensen, spreekt Hubers van een zeer zorgelijke situatie. De afgelopen jaren ging het om een laag pathogeen virus. "In vrijwel al die gevallen ging het bovendien om bedrijven met vrije uitloop. Dat is nu niet het geval."

Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt sinds zondag 11.30 uur in heel Nederland een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Ook is een ophokplicht van kracht.

Hubers hoopt dat de herkomst van het virus en de besmettelijkheid ervan snel duidelijk wordt. "Dan komen we er ook achter wat we nog meer kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. De nu genomen maatregelen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om te risico's van verspreiding tot een minimum te beperken."

In een straal van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf in de buurt van Gouda liggen zestien andere pluimveebedrijven. "Het is een gebied met betrekkelijk weinig pluimveebedrijven", zegt Hubers. "Dat is in zoverre positief dat de directe kans op verspreiding, zoals in 2003 op de Veluwe, kleiner is."

De vakgroepvoorzitter doet een beroep op alle betrokken bedrijven, ondernemers en hobbydierhouders om zich strikt houden aan alle voorschriften.