Schouten wankelt naar brons op massastart

Irene Schouten is zondag bij de eerste massastart in wereldbekerverband dit seizoen als derde geëindigd. In de laatste bocht raakte de schaatsster de uiteindelijke winnaar Ivanie Blondin en verloor ze bijna haar evenwicht. Ze wankelde even, maar kwam uiteindelijk nog als derde over de streep achter de Canadese Blondin en Nana Takagi uit Japan.

Schouten en Rixt Meijer zaten de hele race goed voorin. Toen Martina Sablikova drie ronden voor het einde op avontuur ging, lieten ze anderen echter de achtervolging leiden. Uiteindelijk werd de Tsjechische in de laatste ronde ingerekend en lag Blondin in de beste positie. Schouten kon niet voluit sprinten en Takagi kwam haar nog voorbij.

De Nederlandse mannen hebben zich niet in de prijzen kunnen schaatsen bij de massastart in Obihiro. Ze moesten het podium aan Zuid-Korea en België laten. Zuid-Korea werd met Seung-Hoon Lee eerste en met Cheol-Min Kim tweede. Bart Swings eiste de bronzen plak voor zich op.

Het spel kwam op weg naar de laatste tussensprint op de wagen. De Duitse rijders Alexej Baumgärtner en Patrick Beckert gingen beiden op voor de punten. Ze konden de wedstrijd daarna naar hun hand zetten, maar Baumgärtner had er niet op gerekend dat Beckert door wilde rijden.

In de laatste ronde werden de Duitsers door het door Douwe de Vries aangevoerde peloton ingelopen. De Koreanen zetten al vroeg de sprint in en De Vries en Gerben Jorritsma konden door een valpartij van een Russische deelnemer niet reageren.