Bergsma en Van der Wal de snelste in Haarlem

Schaatsers Foske Tamar van der Wal en Jorrit Bergsma hebben vanavond in Haarlem de vijfde marathon voor de Marathon Cup gewonnen. Bij de dames ontsnapte de Nederlands kampioene samen met Lisa van der Geest en Clarien Kleibeuker uit het peloton.  In de sprint bleek Van der Wal de beste. Van der Geest eindigde als tweede, Kleibeuker moest genoegen nemen met het brons.

Mariska Huisman is na vijf marathons nog steeds de leidster in het klassement. Zij eindigde na zeventig ronden op de ijsbaan in de hoofdstad van Noord-Holland als vijfde.

Bij de heren bleef het tot het laatste moment spannend. Er bleef een kopgroep over van 23 rijders voor de sprint. De finale van de race in Haarlem kreeg zo een verrassende ontknoping. Het had er alle schijn van dat Ingmar Berga en Evert Hoolwerf met elkaar om de winst zouden sprinten. In de laatste meters ging het echter fout. De twee raakten elkaar, Berga ging onderuit en Hoolwerf verloor zijn snelheid. 

Bergsma, die in Europa bleef en niet naar Azië ging voor de wereldbekerwedstrijden, zag het gebeuren en kon profiteren. Hij bleek uiteindelijk het snelste op het ijs van de Noord-Hollandse hoofdstad. Hoolwerf en Thom van Beek werden respectievelijk tweede en derde. Berga moest genoegen nemen met plaats dertien. 

Bob de Vries blijft leider in het klassement voor Bergsma en Berga. Volgende week is de zesde wedstrijd om de Marathon Cup in het Noord-Hollandse Hoorn. Er zal dan ook worden gestreden om de Sjoerd Huisman Wisselbokaal.