Gewichtheffer maakt zich onsterfelijk voor eigen publiek

Gewichtheffer Ilya Ilyin was al een levende legende in zowel Kazachstan als de hele gewichthefwereld, maar zaterdag heeft hij zich voor eigen publiek onsterfelijk gemaakt. De 26-jarige Kazach pakte in Almaty op spectaculaire wijze de wereldtitel in de klasse tot 105 kilogram.

Het was de eerste grote competitie voor Ilyin in de op een na zwaarste klasse. Hij kwam jarenlang uit in de categorie tot 94 kilo en won daarin zowel in 2008 als 2012 olympisch goud. Ook was hij al drievoudig wereldkampioen en had hij nog nooit een groot internationaal kampioenschap verloren. In Almaty was het de vraag hoe de held van Kazachstan het in zijn nieuwe categorie zou gaan doen.

Op onderdeel één, het trekken, werd duidelijk dat Ilyin ook hier mee zou gaan doen: Hij opende met 183 kilogram en dat zag er niet moeilijk uit. Ook bij zijn pogingen op 187 en 190 kilo liet hij zijn bekende lach zien, wat hem uiteindelijk het brons opleverde. Yang Zhe uit China pakte met 191 kilo het zilver, voor de Oezbeek en regerend wereldkampioen Ruslan Nurudinov met 193 kilo.

De heroïsche strijd barstte pas echt los bij het stoten en wel aan het eind van de competitie. Yang moest de strijd staken, maar David Bedzhanyan voegde zich eraan toe. De Rus, met 238 kilo wereldrecordhouder in het stoten, opende met een succesvolle poging op 225 kilo. Nurudinov had 220 kilo al gehaald en slaagde er even later ook in 230 kilo op te tillen.

Ilyin was de man die als laatste opende en wel met 233 kilogram. Voor de Kazach was dat een evenaring van zijn persoonlijk record, wat tevens het wereldrecord in zijn vorige klasse is. Zijn poging slaagde, waarna Bedzhanyan faalde op 236 kilo. Met nog één poging ging Ilyin met in totaal 423 kilo aan de leiding. Dat was net zoveel als Nurudinov, maar de Kazach was iets lichter.

Nurudinov liet voor zijn laatste poging 239 kilo op de stang monteren en tilde dat met succes boven zijn hoofd, wat een nieuw wereldrecord betekende. Daar kon hij echter krap een minuut van genieten, want gelijk pakte Bedzhanyan met 240 kilo zijn record terug. Tot slot was het de beurt aan Ilyin, die liefst 242 kilo moest stoten om de wereldtitel te pakken - hij had zijn poging op 239 niet gehaald. Tot vreugde van het uitzinnige publiek slaagde Ilyin erin, waardoor hij naast een nieuw wereldrecord ook de wereldtitel pakte in zijn nieuwe klasse: Net als Nurudinov kwam hij op 432 kilo, maar de Oezbeek was iets zwaarder.

De gouden poging en het wereldrecord voor Ilyin (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging het goud in de klasse tot 75 kilogram naar Noord-Korea, wat daarmee al de vierde wereldtitel pakte. Kim Un-ju, eerder dit jaar winnares op de Asian Games, kwam bij het trekken tot 126 en bij het stoten tot 157 kilo. Naast goud in het stoten leverde het totaal van 283 kilo haar de wereldtitel op. De Russische Nadezhda Yevstyukhina is haar titel kwijt, maar haalde met zilver wel haar zesde medaille in zeven WK's. Kang Yue uit China greep het brons.