Fugro uitblinker op vlakke beurs

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een kleine plus gesloten. De AEX won 0,1 procent op 411,97 punten. Ook op weekbasis was er weinig spektakel op het Damrak. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 411,43 punten.

In de AEX waren het de oliedienstverleners die de aandacht trokken. Fugro won maar liefst 20,7 procent op een bovengemiddeld dagvolume. SBM Offshore was juist de grootste daler met een verlies van 3,9 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld dat ondanks de schikking van 240 miljoen dollar de fraudekwestie nog altijd niet definitief van tafel is.

Boskalis, dat voorbeurs de winstverwachtingen voor 2014 flink naar boven bijstelde, leverde desondanks 0,3 procent in. In reactie op de positieve winstwaarschuwing verhoogde KBC Securities het koersdoel voor Boskalis naar 46,00 euro. Verder deed Gemalto goede zaken met een dagwinst van 5,1 procent.

In de AMX was Air France een hoogvlieger. De luchtvaartmaatschappij won 4,2 procent. De dalende olieprijs is goed nieuws voor de onderneming. Tegenover de winst van Air France-KLM stond een verlies van 3,2 procent voor Arseus. Ook TomTom leverde in. De navigatiespecialist werd 0,9 procent minder waard op het Damrak, ondanks een positief analistenrapport van ABN AMRO.

Bij de kleinere fondsen viel het koersverlies van Nedap op. Het fonds werd 6,2 procent minder waard. Analist Johan van de Hooven van SNS Securities rekende op een winststijging van circa vijftien procent, maar Nedap liet donderdag nabeurs weten dat het een daling van tien procent belooft te worden.

Het lokaal genoteerde Altice verloor 0,8 procent nadat de Franse kabelaar met cijfers kwam die grofweg in lijn lagen met de verwachtingen van ING. De margestijging die Altice boekte, benadrukte volgens de analist nogmaals de kunde van de kabelaar om in korte tijd synergievoordelen te realiseren, hetgeen ook cruciaal is voor de overnamestrategie van de onderneming.