Gewichtheffer wint wereldtitel drie dagen na einde schorsing

Gewichtheffer Zhassulan Kydyrbayev heeft de wereldtitel gepakt in de klasse tot 94 kilogram. De Kazach deed dat in Almaty voor eigen publiek, maar het meest opvallende is wellicht de timing van zijn titel: Tot begin deze week - dinsdag 11 november - zat hij een tweejarige dopingschorsing uit. Kydyrbayev werd in 2012 derde op het WK voor junioren, maar kort daarop testte hij tijdens het Aziatisch juniorenkampioenschap positief. De nu 22-jarige Kazach kwam in Almaty sterker dan ooit voor de dag, voor op het tweede onderdeel.

Op onderdeel één, het trekken, pakte Kydyrbayev met 179 kilogram het brons. Goud was daar met 188 kilo - een evenaring van het wereldrecord - voor zijn landgenoot Vladimir Sedov, de wereldkampioen overall van 2009. Zilver ging naar Aurimas Didzbalis uit Litouwen met 185 kilogram, een ruim persoonlijk record. Die prestatie mag eveneens opvallend genoemd worden, want Didzbalis kwam pas halverwege dit jaar terug van een schorsing van twee jaar. Iets wat Sedov er zelf ook al op heeft zitten: Hij mocht van 2006 tot en met 2008 toekijken.

De strijd barstte pas echt los bij het stoten. Met 214 kilo moest Didzbalis hopen dat hij in het klassement nog een medaille over zou houden. Het publiek barstte pas echt los toen Sedov in zijn derde poging 219 kilo optilde en zich leek te verzekeren van de wereldtitel. Dat was echter buiten Kydyrbayev gerekend, want van 221 kilo in zijn tweede sprong hij naar liefst 229 kilo in zijn derde poging. Voor het uitzinnige publiek wist hij het gewicht omhoog te tillen, wat hem tot wereldkampioen kroonde met een totaal van 408 kilogram, één meer dan Sedov. De Chinees Liu Hao pakte zilver in het stoten met 221 kilo, maar in de eindstand werd hij zesde. Didzbalis pakte daarin het brons, waardoor het podium gevormd werd door gewichtheffers met totaal zes jaar schorsing achter de rug.