Bussemaker: studie niet alleen voor de rijken

Het is een 'spookverhaal' dat alleen nog de rijke studenten aan een studie kunnen beginnen nu de basisbeurs wordt afgeschaft. Het hoger onderwijs blijft voor iedereen toegankelijk. Die heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Er komt een aanvullende beurs en die gaat zelfs nog omhoog", zei Bussemaker. "Je kunt veel langer over de afbetaling doen en je hoeft minder per maand af te betalen. Het hoger onderwijs blijft voor iedereen toegankelijk."

De sociaaldemocratische bewindsvrouw benadrukte dat er door de basisbeurs af te schaffen en te vervangen door een leenstelsel meer geld overblijft voor de verbetering van het onderwijs. Zo kunnen bijvoorbeeld de overvolle collegezalen worden bestreden.

Enkele honderden studenten kwamen vrijdagmiddag op het Malieveld in Den Haag bijeen om te protesteren tegen het leenstelsel. Hoewel de invoering een voldongen feit is, zegt Bussemaker het toch belangrijk te vinden te luisteren naar deze studenten. "Elke student die door deze spookverhalen niet gaat studeren is er een te veel. Voorlichting is daarom ook ontzettend belangrijk.