Hennis: Russische agressie begint te 'irriteren'

De agressiviteit van Rusland begint 'zo langzamerhand wel te irriteren'. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag voorafgaand aan de ministerraad over Russische vliegtuigen die opnieuw buiten het Russische luchtruim hebben gevolgen. De bewindsvrouw zegt de Russen daar opnieuw op aan te spreken.

De Russische president Vladimir Poetin is volgens Hennis bezig zijn land als economische, politieke én militaire grootmacht op de kaart te zetten. "Ze zijn in toenemende mate assertief en ook agressief. Dat zien we door het destabiliserende optreden op de Krim in Oost-Oekraïne en ook door het steeds vaker aanwezig zijn in de wateren rondom Noordwest-Europa en in de lucht."

De bewindsvrouw benadrukte dat de Russen op deze plekken niets te zoeken hebben. "En dus spreek je elkaar daar op aan. Ze hebben echt geen vrijbrief in ons luchtruim en op onze wateren", zei Hennis.

Nederlandse F16's onderschepten donderdag een Russisch transportvliegtuig boven de Baltische staten dat zonder toestemming het luchtruim was binnengevlogen. Eerder vlogen Russische bommenwerpers boven Nederlands grondgebied.