Ondanks crisis goud voor Iraanse gewichtheffer

De Iraanse gewichtheffer Kianoush Rostami heeft in Almaty de wereldtitel in de klasse tot 85 kilogram gepakt. Dat deed hij na een bijzonder spannende en voor hem moeizame strijd. Voor Rostami is het na 2011 zijn tweede wereldtitel.

In Iran ligt Rostami onder vuur, omdat hij er samen met superzwaargewicht Behdad Salimi voor gezorgd zou hebben dat het Iraanse gewichtheffen ten gronde gericht wordt. Na de Spelen van Londen werd het nationale team geboycot door onder meer het genoemde duo, onder leiding van olympisch kampioen Salimi. Zij wilden de coach eruit hebben, omdat hij ze geen vrijheid gaf - zoals het midden in de nacht spelen op de Playstation.

De coach is er inmiddels uitgegooid, maar de nieuwe trainer zou voor veel blessures zorgen omdat hij zich alleen op superster Salimi richt. Vooral de jonge Bahador Moulaei lijkt het slachtoffer te zijn geworden. De nieuwe concurrent van Salimi - vorig jaar goed voor zilver op het WK - werd door de coaches dusdanig ver gepushed dat hij geblesseerd raakte en maanden uit de roulatie is.

Terug in Almaty ging het Rostami in eerste instantie voor de wind. Op het eerste onderdeel, het trekken, brak hij het Iraanse nationale record en zette hij 178 kilogram neer. Het goud op het onderdeel werd gewonnen door de Bulgaar Ivan Markov, die 179 kilo optilde. Ook Andrei Rybakou (175 kilo) en Artem Okulov (174 kilo) bleven nog in de strijd.

Het stoten leverde een zeer spannende strijd op om de wereldtitel. Markov opende met succesvolle pogingen op 207 en 211 kilo, terwijl ook Okulov 211 kilogram noteerde. Daarna kwam Rostami pas, die 211 kilo als eerste poging had. De Iraniër tilde het gewicht boven zijn hoofd, maar bleef secondenlang proberen om de goede houding in te nemen. Tot zijn grote verontwaardiging kreeg hij van de jury niet het signaal dat zijn poging geslaagd was, en dus zat hij in de problemen.

De eerste, opvallende poging van Rostami bij het stoten is te zien na 1:03.30 uur (Bron: YouTube)

De tweede poging van Rostami - op 212 kilo - leverde niks op en dus moest alles in de derde poging gebeuren. Hij kon de 213 kilogram optillen, leek opnieuw geen witte lichten te krijgen ten teken van een goede poging, maar zag tot zijn verrassing toch dat zijn lift goedgekeurd werd. Markov probeerde tenslotte nog om 214 kilo op te tillen, maar hij viel achterover. Met totaal 391 kilo ging het goud naar Rostami, één kilo voor Markov. Okulov pakte met 385 kilo het brons.

Bij de vrouwen ging het goud in de klasse tot 63 kilogram naar de Chinese Deng Wei, die ondanks een verkoudheid nipt af wist te rekenen met Tima Turieva, de wereldkampioene van vorig jaar uit Rusland. Deng en Turieva kwamen totaal beiden tot 252 kilogram, maar de Chinese won het goud vanwege haar lichtere lichaamsgewicht. Choe Hyo-sim pakte namens Noord-Korea het brons met 248 kilo.