Stefan Hertmans wint AKO Literatuurprijs 2014

De Vlaming Stefan Hertmans heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Oorlog en Terpentijn. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Volgens de jury heeft Hertmans met zijn boek een 'late meesterproef' geleverd die 'nu al de status van een klassieker heeft'.

Hertmans liet weten verrast te zijn. "Ik ga er eigenlijk nooit vanuit dat ik een wedstrijd win. Het is natuurlijk leuk, maar wij schrijven omdat wij van literatuur houden. Ik gun het iedereen, maar het is fantastisch dat dit is gebeurd."

Speciale dank ging uit naar de familie van de schrijver, die als inspiratiebron diende voor het boek. "Ik dank mijn vader die getuige was van een verdwijnende wereld, van een vervlogen Vlaanderen."

Het boek gaat over het leven van zijn grootvader die in de Eerste Wereldoorlog vocht in de loopgraven. Hertmans dacht alle verhalen uit die tijd wel te kennen, maar werd verrast door twee cahiers die hij tientallen jaren geleden kreeg. Daarin beschreef zijn grootvader ook de armoede die volgde op de oorlog, waarna Hertmans besloot een boek te schrijven over zijn leven, waarin zijn opa ook nog eens zijn grote liefde verloor aan de Spaanse griep.

De Vlaming krijgt vijftigduizend euro en een sculptuur van Eugène Peters. De jury stond onder leiding van voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Onder de zes genomineerden waren twee Vlamingen.

Vorig jaar won Joke van Leeuwen de prijs voor haar boek Feest van het Begin.