Betalingswijze EU-naheffing nog onduidelijk

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weet nog niet wanneer en hoe hij de naheffing uit Brussel van 642 miljoen euro gaat betalen. Hij heeft nog technische informatie nodig van de Europese Commissie. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wil onder meer weten of het bedrag dit jaar of volgend jaar meetelt voor het begrotingstekort. In elk geval wil hij voorkomen dat Nederland door de naheffing de begrotingsnorm van drie procent overschrijdt. "Dat zou helemaal van de gekke zijn."

Eigenlijk moest Nederland voor 1 december betalen, maar vorige week sprak Dijsselbloem met zijn collega-ministers af dat die deadline wordt opgeschoven naar 1 september volgend jaar. Rente hoeft niet te worden betaald. Nederland moet nu voor 1 december aan Brussel laten weten hoe en wanneer het bedrag wordt betaald. Betaling in termijnen blijft een optie, zei Dijsselbloem.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met Dijsselbloem eens dat betaling van de naheffing onvermijdelijk is. Alleen SP en PVV vinden dat Nederland niet moet betalen. Het CDA vindt dat Nederland voorlopig niet moet afdragen, omdat er nog te weinig inzicht is in de berekeningen die achter het bedrag van 642 miljoen euro schuilgaan.

De oppositie heeft verder kritiek op de manier waarop Dijsselbloem en premier Mark Rutte (VVD) hebben gereageerd nadat bleek dat Nederland een grote naheffing boven het hoofd hing. Zo zei Dijsselbloem voor de tv-camera's dat hij hoogst verbaasd was over de naheffing, terwijl hij er al dagen van wist.