Philae met succes aan daling naar komeet begonnen

De kleine komeetlander Philae heeft zich woensdag met succes losgekoppeld van de ruimtesonde Rosetta. Philae was rond 09.35 uur los, maar bevestiging kwam als gevolg van de afstand pas 28 minuten later. Als alles goed gaat, landt Philae later op de dag op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta maakt ondertussen foto's van de afdaling van Philae. Deze beelden worden in de middag op aarde verwacht.

De ESA constateerde wel een klein probleem met een stuurmotor van Philae. Het wordt nu spannend of Philae niet zal terugveren bij de landing op de komeet. De stuurmotor moest de lander tegen de komeet drukken, maar dat kan niet meer. Daarom is Philae afhankelijk van vijf harpoenen en schroeven die tijdens de landing in de komeet worden geschoten. Als dat niet gebeurt, stuitert Philae terug de ruimte in en is de missie mislukt.

Tijdens de afdaling stuurt Philae al data via moederschip Rosetta naar de aarde. De lander is nu in 'maagdelijk terrein', wat betekent dat alle data vanaf nu volstrekt nieuw is voor onderzoekers.

De komende maanden zal Philae op de komeet onderzoek doen naar de bestandsdelen van de komeet. Rosetta heeft al gezien dat de toplaag van 67P/C-G ijs bevat. Dit zou kunnen betekenen dat kometen voor het ontstaan van oceanen hebben gezorgd.

De vraag is wat zich in het ijs bevindt. Aangenomen wordt dat de komeet moleculen bevat. Zijn dat bijvoorbeeld aminozuren, dan kan dat antwoord geven op een belangrijkere vraag: is het leven op aarde afkomstig van kometen?

De landing van de Philae is het einde van een ruimtereis van tien jaar. Philae is gemaakt met technieken uit het einde van de jaren tachtig. Tot maart zal Philae zijn werk kunnen doen. Daarna komt de komeet te dicht bij de zon en zal de komeetlander vergaan. Rosetta zal haar kleine broertje nog een half jaar overleven.