Oost-Duitse 'dopingatletes' opgenomen in Hall of Fame

Wereldatletiekbond IAAF heeft twaalf atleten opgenomen in de Hall of Fame. Daarbij staan een aantal opvallende namen, met name die van de Oost-Duitse atletes Marita Koch en Heike Drechsler, waarvan zo goed als zeker is dat ze veel van hun prestaties gedopeerd neer hebben gezet.

Koch was vooral gespecialiseerd op de 400 meter, waarop ze met 47,60 seconden nog altijd de wereldrecordhoudster is en eigenaresse van vier van de vijf snelste tijden ooit. Ze is een van de negen vrouwen die ooit onder de 49 seconden liepen en van de 37 keer dat een vrouw dat voor elkaar kreeg, ging het 15 keer om Koch. Sinds haar record is slechts één vrouw er in geslaagd om binnen een seconde van de tijd te komen. Marie-José Perec won de olympische finale van 1996 in een tijd van 48,25.

In 1980 werd Koch olympisch kampioene op de 400 meter. Drie jaar later pakte ze de wereldtitel op de 200 meter, een afstand die ze ook meer dan gemiddeld aankon. Zo was ze dankzij haar 21,71 seconden van 1979 tot september 1988 houdster van het wereldrecord. Nog altijd hebben slechts vier vrouwen een snellere tijd neergezet. Van Koch staat zo goed als vast dat ze onder het Oost-Duitse regime veelvuldig doping gebruikt heeft. Zo is er een brief ontdekt waarin ze klaagt dat ze niet zoveel steroïden kreeg als haar concurrente Bärbel Wöckel.

Koch op weg naar zilver in de 4x400 meter tijdens de Spelen van 1980 in het Lenin Stadion van Moskou (Foto: Getty)

Heike Drechsler, tot 1984 Daute geheten, kwam in de eerste jaren van haar carrière uit voor Oost-Duitsland. In 1988 pakte ze in Seoul olympisch zilver bij het verspringen en brons op de 100 en 200 meter. In 1983 was ze al wereldkampioene verspringen geworden, iets wat ze in 1993 voor Duitsland zou herhalen. Namens haar 'nieuwe' land pakte Drechsler in 1992 en 2000 ook de olympische titel in het verspringen.

Net als Koch liep Drechsler op de 200 meter twee keer een tijd van 21,71 seconden, in tegenstelling tot haar landgenote deed ze dat zelfs één keer met tegenwind. Het verspringen was echter de beste discipline van Drechsler. Vanaf 1985 had ze bijna drie jaar lang het wereldrecord in handen. Nog altijd heeft ze negen van de twintig verste, winnende sprongen ooit staan. In 1992 kwam ze in Sestrière tot 7,63 meter, wat elf centimeter verder is dan het huidige wereldrecord. Ze had echter 2,1 meter per seconde wind mee, 0,1 meter teveel.

Net als van Koch is ook van Drechsler zo goed als zeker dat ze tijdens haar carrière doping heeft gebruikt, in elk geval in de tijd dat ze uitkwam voor Oost-Duitsland. Zo zijn er meerdere onderzoeken, studies en documenten gevonden over het doperen van Oost-Duitse sporters, waaronder Drechsler. Het ging vooral om het beruchte Oral-Turinabol, de meest bekende doping van het Oost-Duitse staatsprogramma.

Drechsler springt naar olympisch goud tijdens de Spelen van Barcelona in 1992 (Foto: Getty)

Naast het duo uit de DDR werden nog tien andere sporters opgenomen in de Hall of Fame: Hicham el Guerrouj, Valeriy Brumel, Glenn Davis, Robert Korzeniowski, Janis Lusis, Bob Mathias, Wilma Rudolph, Shirley Strickland de la Hunty, Cornelius Warmerdam en de legendarische Finse langeafstandsloper Lasse Virén. In 2012, het eerste jaar van de Hall of Fame, werd onder meer Fanny Blankers-Koen al opgenomen.