Rusland bouwt nieuwe kernreactoren voor Iran

Rusland heeft dinsdag een overeenkomst met Iran gesloten om nog eens twee kernreactoren te bouwen voor de Islamitische Republiek. Mogelijk volgen er op een later moment nog eens zes kernreactoren.

De twee nieuwe reactoren komen bij de Bushehr-centrale, die met Russische hulp is gebouwd. Waar de andere vier reactoren komen te staan is nog onbekend. De chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, omschreef de deal 'als een keerpunt in de ontwikkeling van de betrekkingen' tussen de twee landen.

Volgens het Russische staatsbedrijf Rosatom zal het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) toezicht houden op de bouw. Net als bij de eerdere reactor die Rusland voor Iran bouwde in Bushehr levert Moskou de nucleaire brandstof voor de centrale. Na afloop wordt het materiaal weer naar Rusland gebracht om verwerkt te worden. Dit moet de zorgen van het Westen wegnemen.

De Verenigde Staten en een aantal andere westerse landen verdenken Iran ervan aan een kernwapen te werken. Teheran ontkent dit in alle toonaarden en zegt dat zijn atoomprogramma alleen civiele doeleinden dient.