Historische bobslee uit 1924 en oude medailles geveild

Bij veilinghuis Sotheby´s gaan maandag en dinsdag vele voorwerpen uit de sportgeschiedenis onder de hamer. Een van de mooiste en meest opvallende stukken is een heuse bobslee uit 1924, gebruikt tijdens de eerste Olympische Winterspelen in Chamonix. Foto's van de slee zijn hier te zien. Geïnteresseerden mogen bieden vanaf 3000 pond, terwijl het veilinghuis een eindprijs van tussen de 4000 en 6000 pond verwacht.

Bobsleeën was nog een relatief nieuwe sport in 1924, nadat het enkele tientallen jaren eerder op begon te komen. De door Sotheby's aangeboden slee kent niet alleen een nog altijd werkend stuurmechanisme, ook de remmen schijnen het nog te doen - voetremmen voorin en handremmen achterin. Het gevaarte werd in Chamonix bestuurd door de Fransman André Berg, met achter hem Henri Adelbert, Georges André en Jean de Suarez d'Aulan, die er de vierde plek mee pakten.

Het was een opvallende verzameling, want André won op dezelfde Spelen brons in het curling, terwijl D'Aulan als bobsleeër WK-brons zou winnen in 1934 en mee zou doen aan vier Spelen. Daarnaast reed hij de 24 uur van Le Mans en won hij meerdere wedstrijden als piloot van een vliegtuig. In 1944 werd hij in de oorlog boven Duitsland neergeschoten in zijn P-47 Thunderbolt.

Beelden van het bobsleeën op de Winterspelen van 1924 in Chamonix (Bron: YouTube)

De slee is niet het enige opvallende stuk wat ter veiling aangeboden wordt. Zo zijn er ook vele olympische medailles te koop, waaronder een gouden medaille voor het winnen van het lacrossetoernooi op de Spelen van 1908. De medaille werd uitgereikt aan aanvoerder Patrick Brennan, die zijn Canadese team de zege bezorgde in de finale. Dat was tevens de enige wedstrijd van het toernooi, want verder deed alleen thuisland Groot-Brittannië mee. Het bieden voor het kleinood begint op 9000 pond, met 12 tot 15 duizend pond als verwacht eindbedrag.

Een andere medaille die te koop is werd in 1904 in St Louis gewonnen door de Amerikaan Robert Stangland. Hij won het brons bij het 'lopend verspringen', het onderdeel wat tegenwoordig gewoon 'verspringen' heet. In 1904 was er echter ook nog zoiets als het 'verspringen vanuit stand'. Het goud werd overigens gewonnen door een opvallende atleet: Myer Prinstein. Vier jaar eerder was hij al de favoriet, maar hij moest genoegen nemen met het zilver, omdat hij de tweede ronde weigerde te springen: Dat werd namelijk op zondag gedaan.

De Canadese lacrosseploeg viert het goud in 1908, na het winnen van de finale - en enige wedstrijd (Foto: WikiCommons)
De Canadese lacrosseploeg viert het goud in 1908, na het winnen van de finale - en enige wedstrijd (Foto: WikiCommons)

Een van de topstukken van de veiling is een medaille die tijdens de allereerste moderne Spelen, in 1896 in Athene, uitgereikt werd aan een niet nader genoemde winnaar. Gezien het feit dat er slechts 43 evenementen waren is het duidelijk dat het om een zeer zeldzaam stuk gaat. Er wordt dan ook een grote opbrengst verwacht van 45 tot 55 duizend pond voor het historische voorwerp.

Naast de medailles zijn er ook vele olympische fakkels te koop. Veel daarvan zijn gebruikt tijdens de estafette's richting de Spelen van bijvoorbeeld Barcelona in 1992 of Sarajevo in 1984, maar er steekt er één bovenuit. Het exemplaar waar in 1960 de olympische vlam zelf mee werd aangestoken is het duurste stuk van de veiling en wordt geschat op een eindprijs van zo'n 120 duizend pond.

Geïnteresseerden kunnen hier naar de complete lijst met items kijken. Het is zelfs mogelijk om online mee te bieden, ook op voorwerpen als pakken en helmen van formule 1-coureurs en voorwerpen uit de geschiedenis van sporten als paardenrennen en rugby.