Asscher: bewaking joodse instellingen doet pijn

Het doet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) 'ijzingwekkend pijn' dat politiebewaking nodig is bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Dat zei hij zondag in zijn toespraak tijdens de Kristallnachtherdenking in Portugese Synagoge in de hoofdstad. Bij de Hollandsche Schouwburg vond na de herdenking een kranslegging plaats.

Asscher trok in zijn toespraak een lijn tussen de 'huiveringwekkende uitbarsting van Jodenhaat' in 1938 en de noodzaak tot bescherming van joodse instellingen in Nederland nu. Aanleiding voor de bescherming is de fatale aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei die werd gepleegd door een teruggekeerde Syriëganger.

De bewaking, die eveneens wordt ingezet bij de Portugese Synagoge, maakt volgens de vicepremier het verleden voelbaar. "Ik sta hier met een verscheurd gevoel", aldus Asscher.

Asscher erkende in zijn toespraak dat ook nu nog antisemitisme voorkomt in Nederland. "Daar zijn we op 5 mei 1945 helaas niet van bevrijd." Het aanpakken van antisemitisme en andere vormen van discriminatie vraagt volgens Asscher om 'een brede aanpak, die begint in de opvoeding'.

Als ouders hun kinderen echter niet de kernwaarden van de Nederlandse samenleving meegeven, dan moeten ze die maar op school worden bijgebracht, aldus de minister. "Wij accepteren niet dat mensen zich hier bedreigd moeten voelen. Wij accepteren niet dat mensen worden buitengesloten. We mogen niet lijdzaam toekijken als onze rechtsstaat wordt ondermijnd. Dat is een van de belangrijkste lessen uit de geschiedenis van de Kristallnacht."

De Kristallnacht, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 plaatsvond, was een door de nazi's georganiseerde aanval gericht tegen Joden in Duitsland. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad en Joodse mensen vermoord.