George W.: kans op kandidatuur Jeb is fiftyfifty

De kans dat er opnieuw een Bush een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten is vijftig procent. Dat zegt oud-president George W. Bush. Gewezen gouverneur van Florida Jeb Bush zou 'worstelen met de vraag' of hij in 2016 een poging moet doen net als zijn vader George senior en zijn oudere broer George junior het Witte Huis te veroveren.

''Ik denk dat het fiftyfifty is'', zei de 43e president van de VS op nieuwszender CBS over de kans dat zijn broer zich presidentskandidaat stelt. ''Hij en ik delen veel met elkaar. Aan de andere kant staat hij ook weer niet voortdurend bij mij op de stoep zich het hoofd te breken over de beslissing. Hij weet bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn voor zijn familie. Hij heeft zijn vader en broer als president gezien. Ik schat in dat het erom spant.''

George junior toonde zich zondag behoedzamer in zijn oordeel dan zijn naamgenoot van een jongere generatie Bush. Jebs zoon George P. Bush denkt dat zijn vader neigt naar een kandidatuur, zei hij twee weken geleden.

Barbara Bush, de vrouw van George senior en de matriarch van de familie, liet eerder weten dat er wel genoeg Bushes om het Witte Huis hebben gestreden. Maar volgens George W. kloppen zijn moeders voorspellingen niet altíjd.

Een groot deel van het Republikeinse establishment ziet Jeb Bush graag meedoen in 2016. Maar andere mogelijke Republikeinse kandidaten, zoals Chris Christie, Rand Paul, Rick Perry en Ted Cruz, lopen zich ook warm en zij zijn al veel langer actief in de landelijke politiek.

Als Jeb Bush over twee jaar meedingt en wint wordt hij de 45e president van de VS. Zijn vader en broer waren respectievelijk de 41 en 43e. Namens de Democraten stelt waarschijnlijk Hillary Clinton zich kandidaat. Zij zou, na haar periode aan de zijde van nummer 42 Bill Clinton, opnieuw haar intrek kunnen nemen in het Witte Huis.