'Leider IS zwaargewond geraakt bij luchtaanval'

De leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Bagdadi, is zwaargewond geraakt bij een door de Verenigde Staten geleide luchtaanval in het westen van Irak. Dat meldt nieuwszender Al Arabiya op basis van lokale stamleden.

Kopstukken van IS zouden een bijeenkomst hebben gehad in het dorp al-Qaim nabij Mosul. De Verenigde Staten bevestigen dat vrijdagnacht een aanval op die bijeenkomst is uitgevoerd. De aanval zou zijn gericht op tien bewapende trucks van Islamitische Staat, maar volgens inwoners van het dorp werd een gebouw aangevallen waar de bijeenkomst zou hebben plaatsgevonden. De VS konden niet bevestigen dat al-Bagdadi onder de aanwezige kopstukken was.

Na de aanvallen zouden militanten een nabijgelegen ziekenhuis hebben ontruimd en hebben overspoeld met gewonde strijders. Via luidsprekers in het dorp werden inwoners opgeroepen bloed te doneren. Bij de aanval zouden een lokale leider van IS in de westelijke Iraakse provincie Anbar en zijn rechterhand zijn omgekomen.

Al-Bagdadi wordt door IS neergezet als de kalief of opperste leider van gebieden in Irak en Syrië. De terreurbeweging eist dat alle moslims trouw aan hem zweren. Al-Bagdadi is een ambitieuze Iraakse militant van begin 40. De Verenigde Staten hebben een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Sinds hij in 2010 het leiderschap van IS op zich nam, heeft hij het omgevormd van een lokale tak van Al-Qaida tot een onafhankelijke transnationale militaire macht.