Costa schiet matig Chelsea langs Liverpool

Koploper Chelsea heeft ook het uitduel met Liverpool gewonnen (1-2). Aanvaller Diego Costa maakte het verschil en daardoor blijven The Blues ongeslagen op de eerste plaats staan.

Stormachtig. Dat is het woord dat de eerste helft perfect omschrijft. Beide ploegen speelden in een razend hoog tempo. Lang ging dat gepaard met goed voetbal, maar daarna werd het vooral een voetbalgevecht. Liverpool begon met zeven andere spelers dan het duel met Real Madrid, terwijl Chelsea met de vaste elf spelers begon. Mario Balotelli mocht het weer eens laten zien van manager Brendan Rodgers, terwijl ook Steven Gerrard weer vanaf het begin speelde.

Het was Liverpool dat uit de startblokken schoot. Vanaf de beginfase hing Chelsea achterover en Liverpool maakte daar direct dankbaar gebruik van. The Reds waren fel en streden voor iedere meter. Dat resulteerde na negen minuten in treffer van Emre Can. De middenvelder ontving de bal, nadat de Liverpool-verdediging minutenlang probeerde op te bouwen. Chelsea zette de boel goed vast, geduld was een schone zaak. Een diepe bal van Moreno op Raheem Sterling was de aanleiding voor de 1-0. Can haalde maar eens uit en zag tot zijn geluk dat Gary Cahill de bal toucheerde: Thibaut Courtois stond op het verkeerde been: 1-0.

Daarna was het woord aan de bezoekers. De mannen van José Mourinho kropen wat meer uit de schulp en de defensieve gedachte werd even vergeten. Tegenaanvallen, dat was het devies van de Portugese manager. Zijn spelers gehoorzaamden. Een corner van Cesc Fàbregas, al vaker een groot wapen van The Blues gebleken, was ook voor Liverpool te machtig. Chelsea-verdediger John Terry kon vrij inkoppen, maar vond doelman Simon Mignolet op zijn weg. De Belgische goalie leek de grote man te worden toen hij ook de rebound van Gary Cahill leek te pareren. De Belg ging echter met bal en al over de doellijn. Technologie wees uiteindelijk uit dat het een geldig doelpunt was.

Chelsea drukte vervolgens door, terwijl Liverpool grossierde in het maken van fouten. Eden Hazard leek drie keer de gevierde man te worden. De Belgische vleugelflitser van de Londenaren had het vizier echter niet op scherp staan. Hij haalde de trekker maar niet over, de kansen waren toch echt gigantisch. Vooral de tweede kans, die volgde nadat Oscar ploeggenoot Ramires op briljante wijze vrij zette. De voorzet van de Brazlliaan op Hazard was nagenoeg perfect. Het daaropvolgende schot was zwak. Liverpool kwam daarmee goed weg.

Na rust was Chelsea lange tijd heer en meester. Het kwaliteitsverschil werd eens te meer duidelijk en dat leidde uiteindelijk in de 1-2 voorsprong. Cesar Azilicueta zette goed door over de linkerflank en kon vanaf de achterlijn voorzetten. Mignolet kon de bal wegwerken, maar zag dat de bal voor de voeten van Diego Costa kwam. De Spaanse goalgetter aarzelde niet en ramde raak: 1-2. Liverpool ging daarna op zoek naar de gelijkmaker.

Diego Costa juigt na zijn treffer. (Pro Shots/Action Images)

The Reds waren het laatste kwartier heer en meester op het veld. Chelsea parkeerde ouderwets de bus, in een helft die lang niet zo aantrekkelijk was als de eerste. Liverpool was lange tijd aanvallend onmachtig, maar door werklust werd er veel goed gemaakt. Het opvallendste moment was een schot van Gerrard. Cahill maakte daarop vier minuten voor tijd een handsbal. Dat werd niet gezien door de dienstdoende arbiter. Liverpool deed er daarna nog alles aan om te scoren, maar de mannen van Rodgers slaagden daar niet in.

Chelsea blijft zodoende ongeslagen bovenaan staan. Liverpool heeft dit seizoen in thuiswedstrijden al tien punten verspeeld. De achterstand op koploper Chelsea bedraagt 15 punten. Het wordt een lang seizoen voor The Reds. Chelsea gaat met een lekker gevoel richting de Kerstdagen.