Drie medaillekansen voor baanrenners bij eerste World Cup

Bij de eerste World Cup baanwielrennen van het nieuwe seizoen, in het Mexicaanse Guadalajara, hebben de Nederlanders op alle drie onderdelen waar ze vertegenwoordigd waren een plek veroverd in de strijd om het brons.

Bij de mannen reden Tim Veldt, Dion Beukeboom, Roy Eefting en Wim Stroetinga in 3:58,235 minuten naar de derde tijd op de achtervolging, ruim een seconde achter de Australische winnaars van de kwalificatie. Groot-Britannië reed de tweede tijd, terwijl Nederland het zaterdag om het brons opneemt tegen Zwitserland, dat enkele honderdsten langzamer was dan Nederland.

Mathijs Büchli, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal lieten op de teamsprint met 43,028 seconden eveneens de derde tijd noteren, waarmee onder meer de Fransen verslagen werden. Duitsland en Groot-Brittannië strijden zaterdag om het goud, Nederland neemt het in de kleine finale op tegen Nieuw-Zeeland.

In de kwalificaties van de teamsprint bij de vrouwen kwamen Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee ook tot de derde tijd in 32,958 seconden. Het sterke Duitse duo Kristina Vogel en Miriam Welte was onklopbaar, de Australische dames waren 0,022 seconden te snel voor Nederland. In de strijd om het brons neemt het duo het op tegen de Russinnnen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova - die vorige maand Europees kampioene werd. Zij waren in de kwalificatie 0,004 seconden langzamer dan Nederland.