ESA klaar voor komeetlanding

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA vrijdag.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Nederlandse tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar 'of we dat veilig doen is de vraag', aldus operations manager Andrea Accomazzo.

De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologiën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk. Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen vrijdag. Philae zit daarom vol met technologieën 'uit het einde van de jaren tachtig'.

Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.