Nederland mag naheffing 'gespreid' betalen

Nederland mag de naheffing van Brussel 'gespreid' betalen. Dat is vrijdag in Brussel afgesproken, zo maakte minister Jeroen Dijsselbloem via een verklaring bekend. Nederland heeft een naheffing gekregen van een slordige 642 miljoen euro op de afdracht aan Brussel. Omdat Nederland hiermee keihard genaaid wordt mag deze rekening op de rug, gespreid betaald worden.

Nederland en Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van meer dan 2 miljard euro maar hiervan 'maar' de helft hoeft te betalen, waren verbaasd over de hoogte van het bedrag en waren ook zeer ontevreden met de eis de naheffing voor 1 december te betalen. Nu is afgesproken dat de naheffing voor 1 september 2015 moet zijn overgemaakt. De landen mogen zelf bepalen in welke termijnen ze het geld overmaken.

Of Nederland gebruik gaat maken van gespreide betaling, is nog de vraag. Eerder deze week liet Dijsselbloem in het midden of het kabinet de optie zou gebruiken, maar stelde wel dat Nederland de mogelijkheid wilde om gespreid te betalen.

Dijsselbloem noemt de betalingsregeling 'een belangrijk politiek signaal'. Volgens de minister wordt hiermee bevestigd dat 'we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen'. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ook een evaluatie toegezegd 'om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen'.

De naheffing is er gekomen omdat er een aanpassing is geweest van de gegevens over de grootte van het nationaal inkomen. De afdracht aan Brussel is namelijk een percentage van de omvang van de economie en omdat die groter is dan eerder berekend stijgt ook de afdracht.

Nederland heeft al aangegeven de naheffing te betalen als alle cijfers en berekeningen kloppen. Waarom er geen optie is Europa in gebukte houding te betalen vragen wij ons af.

Nederland mag naheffing gespreid betalen
Nederland mag naheffing gespreid betalen (Foto: ANP)