NAVO: Afghanen leiden nu strijd tegen Taliban

Het aantal gedode Afghaanse militairen en veiligheidsmedewerkers is gestegen tot een recordhoogte omdat zij nu de strijd tegen de Taliban leiden. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan. De NAVO-missie in het door conflict verscheurde land komt eind dit jaar ten einde.

Uit cijfers die deze week werden vrijgegeven blijkt dat dit jaar tot nu toe meer Afghaanse militairen en politieagenten bij gevechten om het leven zijn gekomen dan in het gehele voorgaande jaar. In heel 2013 stierven 4350 veiligheidsmedewerkers, dit jaar zijn dat er al 4634. Dat is een stijging van 6,5 procent. Volgens Stoltenberg komt de toename doordat het Afghaanse leger nu de leiding heeft over de strijd tegen de Taliban en andere strijdgroepen.

Na 2014 blijven twaalfduizend Amerikaanse en NAVO-militairen actief in Afghanistan. Zij gaan als onderdeel van een nieuwe missie Afghaanse troepen trainen en ondersteunen. Nederland levert honderd militairen aan de missie.