Karateka Berens boekt eindelijk WK-succes

Karateka Geoffrey Berens heeft op zijn 29e eindelijk succes geboekt op het WK. In Bremen bereikte de Dodrechtenaar in de klasse kumité tot 60 kilogram de finale, waarin hij het zaterdag op gaat nemen tegen de Braziliaan Douglas Brose.

Berens deed sinds 2002 al mee aan vijf WK's, maar wist in totaal slechts één partij te winnen. Donderdag in Bremen was alles anders voor de nummer dertien van de wereld, die begon met een 10-0 zege op Jesse Gonsalves uit Trinidad & Tobago. Vervolgens moest de Saudi Emad al-Malki er met 4-0 aan geloven, waarna Berens met 3-0 won van Lee Ji-hwan uit Zuid-Korea.

De grootste prooi van de dag werd voor Berens echter de Iraniër Amir Mahdizadeh, de nummer vijf van de wereld. Mahdizadeh was al twee jaar ongeslagen en was naast regerend wereldkampioen vorige maand ook nog winnaar van het goud op de Asian Games. Berens had het niet makkelijk, maar sleepte met 3-2 de zege uit het vuur. Vitali Sementsov uit de Oekraïne werd met 5-1 overwonnen, waardoor de Nederlander in de finale stond.

De Braziliaan Brose zal een lastige tegenstander worden voor Berens. Op de vorige drie WK's haalde hij achtereenvolgens brons, goud en zilver terwijl hij de huidige nummer twee van de wereld is.

Bij de vrouwen boven 68 kilogram kon Vanesca Nortan niet voor een imponerend resultaat zorgen. De nummer zeven van de wereld verloor in de kwartfinale met 1-0 van de Iraanse Hamideh Abbasali, de kersverse kampioene van de Asian Games. Nortan slaagde er via de herkansingen niet in om voor het brons te mogen strijden, waardoor ze tien jaar na haar zilveren en bronzen WK-medailles met lege handen naar huis gaat.

In de klasse tot 67 kilogram bij de mannen verloor Nick Gerrese in de eerste ronde al van de Italiaan Mauro Scognamiglio. René Smaal (tot 75 kilogram) stelde flink teleur. De nummer vijf van de wereld ging in de eerste ronde onderuit tegen Bahman Asgari uit Iran.

De grootste teleurstelling kwam in de klasse tot 84 kilogram op naam van Timothy Petersen, de nummer twee van de wereld en vorige maand nog winnaar van een groot toernooi in Oostenrijk. Hij verloor al in de tweede ronde van Zabiollah Poorshab uit Iran.

Moreno Sheppard bereikte eerder de kwartfinales in de klasse boven 84 kilogram. De mondiale nummer vijf moest daarin zijn meerdere erkennen tegenover de Turkse nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen Enes Erkan. De Nederlandse mannen staan vrijdag in de eerste ronde van de landenwedstrijd kumité tegenover Kuweit. Het kumité is de vechtvorm van karate, waarvan het kata de meer kunstzinnige vorm is. Daarin doen in Bremen geen Nederlanders mee.