OM: Facebook-verbod voor opruiiende rijschoolhouder

De rijschoolhouder die een filmpje op Facebook had gezet waarin hij zionisten bedreigde mag als het aan justitie ligt voorlopig niet meer actief zijn op de netwerksite. Hij hoeft van het Openbaar Ministerie in Amsterdam niet meer terug de cel in, maar moet wel een werkstraf van tachtig uur krijgen.

Tegen de Amsterdammer werd woensdag ook een celstraf van zeventien dagen geëist, maar die zat hij al in voorarrest uit. Ook eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van 28 dagen. Als bijzondere voorwaarde wil justitie een verbod op het plaatsen en liken van berichten op zowel de persoonlijke als de zakelijke Facebook-pagina van de 35-jarige man.

De rijschoolhouder zette in juli een filmpje op zijn pagina waarin hij zegt dat 'kankerzionisten' doodgemaakt moeten worden. Daarbij vuurde hij een gas- en alarmpistool meerdere keren af. Justitie vindt dat hij daarmee anderen wilde aanzetten tot het doden van zionisten en vervolgt hem voor opruiing.

Volgens het OM is de man 'zeer planmatig' te werk gegaan. Hij schafte de wapens speciaal voor het filmpje aan. De rijschoolhouder werd in augustus op Schiphol aangehouden toen hij terugkwam uit Turkije. Het filmpje is daar gemaakt.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.