Zorginstelling schrikt van kritiek vader Van Rijn

De zorginstellling die dinsdag in opspraak kwam nadat de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kritiek had geuit op de verpleging van zijn vrouw is 'geschrokken' van de berichtgeving. Dat staat woensdag in een verklaring van Woonzorgcentra Haaglanden (WZH).

De zorginstelling 'begrijpt de pijn en het verdriet' van de betrokkenen. De beschreven situaties vragen echter wel om een 'meer genuanceerde interpretatie', aldus de WZH.

In het AD verscheen dinsdag een ingezonden brief van de vader van Van Rijn, waarin hij kritiek uitte op de verpleging van zijn vrouw. Volgens de 81-jarige Joop van Rijn faalt het toezicht, zitten demente ouderen urenlang alleen en wordt zijn vrouw soms niet verschoond. De urine zou langs haar enkels lopen, aldus Van Rijn, die zijn brief samen met een andere bezorgde man schreef.

Staatssecretaris Van Rijn reageerde dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw op de noodkreet van zijn vader. "Mijn vader maakt zich zorgen over zijn vrouw. De zorg is niet goed genoeg. Daar zijn allerlei oorzaken voor, maar ik wil dat verbeteren. Ik ben niet alleen een staatssecretaris voor mijn moeder, maar voor iedereen."

WZH zegt in de verklaring intensief contact te hebben met medewerkers, management en cliëntenraden van de zorglocaties. "Ook met de betrokkene zijn en blijven we in gesprek over de wijze waarop we de zorg voor cliënten samen met, en ook voor de mantelzorgers goed kunnen verzorgen."