Voorlopig geen uitzettingen naar Somalië

Nederland kan voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten naar Somalië. Op dit moment weten Somalische vreemdelingen niet of ze op 'korte termijn' worden uitgezet, terwijl dat vooruitzicht een voorwaarde is om iemand weg te sturen, zo heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Volgens de Raad van State kan een asielzoeker alleen in vreemdelingenbewaring worden gesteld als diegene zicht heeft op 'uitzetting binnen redelijke termijn'. Voor Somalische asielzoekers is dat vooruitzicht er niet, omdat Teeven geen duidelijke afspraken heeft gemaakt met de Somalische autoriteiten over hun gedwongen terugkeer, aldus de Raad van State.

Omdat Teeven over de uitzettermijn geen duidelijkheid kan geven, kunnen voorlopig geen asielzoekers in bewaring worden gesteld. Daaruit volgt dat ze niet kunnen worden uitgezet, aldus de Raad van State.

Teeven ligt met de autoriteiten overhoop nadat de Somalische regering vorig jaar besloot de medewerking aan de gedwongen terugkeer stop te zetten omdat het in de hoofdstad Mogadishu te onveilig zou zijn. Volgens Teeven is het wel veilig genoeg. Hij wil een paar honderd asielzoekers terugsturen.

Het beroep bij de Raad van State was ingesteld door een Somalische asielzoeker die in vreemdelingenbewaring was geplaatst. De rechtbank in Den Haag had het verzoek tot vrijlating ongegrond verklaard, waarna de asielzoeker beroep instelde bij de hoogste bestuursrechter.