Winst ING verzevenvoudigd dankzij NN

ING heeft vorig kwartaal ruim zeven keer zo veel winst geboekt als in dezelfde maanden een jaar geleden. De Nederlandse bank hield eind september na het betalen van belasting 928 miljoen euro over. ING dankt de hogere winst vooral aan de verbeterde resultaten van verzekeraar Nationale-Nederlanden, zo blijkt woensdag uit de kwartaalcijfers.

Waar ING vorig jaar nog ruim zevenhonderd miljoen euro verloor op zijn verzekeringsdochter is dat dit jaar teruggelopen naar een verlies van nog slechts 160 miljoen euro. Ook de resultaten van de bank zijn echter beter dan vorig jaar. De bedrijfstak die na verkoop van NN overblijft, boekte vorig kwartaal een miljard euro winst, een kwart meer dan vorig jaar.

De hogere winst is echter ook te danken aan het geringere aantal afschrijvingen dat ING moest doen. De bank hoefde vorig kwartaal namelijk minder geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook de omzet van ING steeg, met 4,5 procent naar meer dan 3,9 miljard euro.

ING maakte woensdag eveneens bekend bijna verlost te zijn van de staatslening die de bank in 2008 kreeg. Het concern betaalt vrijdag het laatste miljard aan staatsschuld af. Naast de uitgeleende tien miljard euro ontvangt de Nederlandse schatkist ook nog eens 3,5 miljard euro aan rente.