Fans en machocultuur voetbal houden homo in de kast

Nederlandse profvoetballers zien het gedrag van de fans en de machocultuur in het voetbal als de belangrijkste oorzaken voor de homofobie in het voetbal. Uit een onderzoek onder vierhonderd contractspelers blijkt dat 82 procent vindt dat het daardoor heel moeilijk is voor homoseksuelen om uit de kast te komen.

Bijna de helft van alle contractspelers in Nederland vulde de enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation (JBF) in. Hoewel het voetbalklimaat zeer ongastvrij is voor homo's, zegt ruim zeventig procent geen enkel probleem te hebben met een teamgenoot die homo- of biseksueel is.

De media spelen volgens de ondervraagde spelers ook een rol. 32 procent denkt dat de landelijke aandacht een coming-out bemoeilijkt. Slechts zeven procent ziet het mogelijke verlies van marktwaarde als beletsel voor een speler om voor zijn geaardheid uit te komen.

De resultaten van de enquête verrassen KNVB-voorzitter Michael van Praag niet. "Dit is voor de KNVB een extra stimulans om bij clubs in het betaald voetbal meer aandacht voor het thema homoacceptatie te vragen. Clubs moeten homoacceptatie bespreekbaar maken. De meerderheid van de spelers geeft ook aan hier open voor te staan."