Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker

Gijs Naber speelt in de bekroonde film Aanmodderfakker, die donderdag in première gaat, een nietsnut die niet weet wat hij wil. Het had niet veel gescheeld of Naber was ook zo geworden als Thijs, de hoofdpersoon uit de film.

"Op de middelbare school had ik totaal geen doel, behalve dat ik het elke dag naar mijn zin wilde hebben, maar dat had vrij weinig met de lesstof te maken", zegt Naber (34) in een interview met de Volkskrant. "Ik was wel goed in buitenschoolse activiteiten."

Naber won vorige maand een Gouden Kalf voor de rol van Thijs in Aanmodderfakker. "Thijs is een volwassen man die weigert volwassen te worden, die zich puberaal gedraagt, narcistisch, egocentrisch", zegt de acteur over zijn personage. "Maar Thijs moest ook, ergens, op een bepaalde manier sympathiek zijn. Anders denk je aan het einde van de film: geinig, maar who cares?"

Naber denkt dat wel meer mensen van zijn generatie zich kunnen identificeren met Thijs. "Dat komt door de manier waarop ik en veel van mijn leeftijdgenoten zijn opgevoed. We konden alle kanten op, het ontbrak ons aan niks. De achterbankgeneratie: omdat we overal door onze ouders naartoe werden gebracht. Vind je voetbal leuk? Dan ga je voetballen. Vind je tennis leuk? Dan tennis. Zorgeloos. Er was alle ruimte en tijd om na te denken over wat je zou willen."

Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker
Gijs Naber was zelf bijna een Aanmodderfakker (Foto: ANP)