Rutte was wel op de hoogte van Europese naheffing

Premier Mark Rutte (VVD) was wel op de hoogte van de Europese naheffing van 642 miljoen euro toen de media daar anderhalve week geleden over berichtten. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandagavond in antwoord op Kamervragen. Dat is opmerkelijk, want Dijsselbloem meldde de Kamer een week geleden nog dat Rutte pas geïnformeerd werd over de naheffing nadat de media het nieuws naar buiten hadden gebracht.

Kort voor aanvang van de Europese top op 23 oktober meldde de Financial Times dat een aantal landen, waaronder Nederland, een forse naheffing van de Europese Commissie te wachten stond. Naar aanleiding van die publicatie werd de naheffing een onderwerp op de top. Vervolgens werd Rutte ingelicht, schreef Dijsselbloem vorige week.

Hij komt nu echter op die woorden terug. Op donderdagavond 23 oktober werd Rutte, tijdens de Europese Raad, telefonisch door Dijsselbloem ingelicht over de mogelijke naheffing. "Dit was voordat de Financial Times het nieuws over een mogelijke naheffing die avond publiek zou maken. Dit was de eerste keer dat de minister-president hierover werd ingelicht", aldus Dijsselbloem maandag in zijn beantwoording van de Kamervragen.

Hij meldt verder dat Nederland op 17 oktober werd ingelicht over de naheffing en dat toen een verslag aan 'meerdere departementen waaronder het ministerie van Algemene Zaken' is gestuurd. "Het ministerie van Financiën heeft het ministerie van Algemene Zaken op dinsdag 21 oktober in het begin van de middag op ambtelijk niveau telefonisch verder ingelicht", schrijft Dijsselbloem.

Op woensdagochtend 22 oktober werd volgens de minister 'in ambtelijk overleg binnen het ministerie van Algemene Zaken besloten de minister-president, gezien het ontbreken van eenduidige informatie over de achtergrond en onderbouwing van de mogelijke naheffing, te informeren zodra meer duidelijkheid was verkregen door het ministerie van Financiën'.

Binnenkort spreken de ministers van financiën met de Europese Commissie over de naheffingen. Behalve Nederland is onder andere Groot-Brittannië getroffen. Dat land moet 2,1 miljard euro betalen. Andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, krijgen juist geld terug.

Rutte wist van naheffing (Foto: Novum)
Rutte wist van naheffing (Foto: Novum)