ChristenUnie wil uitzendtijd militair verkorten

Militairen moeten minder lang worden uitgezonden. Hierdoor krijgen ze de kans een stabiel gezinsleven op te bouwen. De gezinnen zelf moeten eveneens meer ondersteuning krijgen. Dat zegt de ChristenUnie maandag in het AD. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen het voorstel om een onderzoek naar de thuissituatie in te stellen.

Militairen die vier maanden op missie worden uitgezonden zijn beter af als ze maar drie maanden worden uitgestuurd, zegt Kamerlid Gert-Jan Segers. "Voor militairen en hun gezinnen maakt het heel veel uit dat ze naar Irak en Jordanië maar drie in plaats van vier maanden worden uitgezonden", aldus Segers in de krant.

Volgens Segers komen relatieproblemen en scheidingen bij militairen op missie 'aanzienlijk meer' voor dan onder 'gewone' gezinnen. Hij pleit voor een onderzoek naar de thuissituatie van de militairen om het precieze cijfer boven tafel te krijgen. Volgens het AD steunen coalitiepartijen VVD en PvdA dat voorstel.

Met de 'thuisfrontcheck' hoeven militairen zich geen zorgen te maken over het thuisfront, zo verwacht Segers. Hij wil inventariseren waar gezinnen behoefte aan hebben. Het gaat dan over opvang en begeleiding, maar ook mogelijkheden om te kunnen skypen met hun kinderen.

Defensie laat in een reactie in de krant weten de thuissituatie van een militair 'cruciaal' te vinden. Daarom is er ook veel aandacht voor, aldus het ministerie. Segers vindt dat niet genoeg. "Voor uitgezonden militairen bestaan al geestelijke zorg en opvang, voor hun gezinnen wordt veel minder gedaan."