GroenLinks: zij zijn rijk en wij zijn arm, boehoe

GroenLinks wil de rijkste Nederlanders veel meer belasting laten betalen. De 2 procent van de bevolking die het meeste verdient, betaalt nu net als alle andere Nederlanders 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent, wat effectief neerkomt op 1,2 procent vermogensbelasting. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil dat er een nieuw toptarief voor vermogensbelasting van 50 procent komt over het werkelijke rendement.

"Te lang ging de aandacht van de politiek bij nivellering uit naar herverdeling van middengroepen naar lage inkomens, maar de echte ongelijkheid komt door de enorme groei van het vermogen van de hyperrijken, de rijkste twee procent van dit land", schrijft Klaver zaterdag in een pamflet. Hij pleit voor 'nieuwe nivellering' geïnspireerd door de Franse econoom Thomas Pikety, die deze week Nederland bezoekt.

In het pamflet stelt Klaver ook een verdubbeling van de aandelenbelasting voor van vijftien naar dertig procent, en een hogere erfbelasting voor erfenissen boven een miljoen euro. De voorstellen maken deel uit van de plannen die zijn partij zal voorleggen aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) tijdens gesprekken over een nieuw belastingstelsel.