Peshmerga trekken Kobani binnen

De eerste Iraakse peshmerga zijn vrijdag het belegerde Kobani binnengetrokken. Tien voertuigen met Koerdische strijders en hun wapens zijn de Noord-Syrische stad binnengereden, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de lokale activist Mustafa Bani. Ze zeggen niet te weten hoeveel van de honderdvijftig peshmerga in Kobani zijn aangekomen.

De peshmerga namen een westelijke route, vlak langs de strategisch gelegen Tel Shair-heuvel. Om die heuvel is de afgelopen tijd zwaar gevochten. Waarom de troepenmacht niet de belangrijkste grensovergang tussen Turkije en Syrië en de gewone weg naar Kobani koos is onduidelijk.

De strijders uit Iraaks Koerdistan vertrokken vrijdagavond in kolonne vanuit Turkije. Ze toeterden, zwaaiden met Koerdische vlaggen en met hun wapens, scandeerden 'Kobani! Kobani!' en maakten het overwinningsteken. Een kordon van agenten van de Turkse oproerpolitie hield fotografen uit hun buurt. Zodra het nieuws van het vertrek van de peshmerga in de Turkse grensstad Suruc de ronde deed werd daar vuurwerk ontstoken.

Eerder op de dag gaf een medewerker van de Syrisch-Koerdische partij PYD, die de strijd van de Koerden in Syrië leidt, de Turkse regering de schuld van de vertraging die de peshmergamissie heeft opgelopen. Turkije zou de Koerdische versterkingen moedwillig hebben opgehouden in de hoop dat tereurbeweging Islamitische Staat (IS) Kobani zou innemen voor de peshmerga arriveerden.

De beschuldigingen van de PYD-medewerker, die bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft, tonen hoe groot het wantrouwen tussen de Koerden en Turkije nog altijd is. Turkije verdenkt de PYD van banden met de PKK, die Ankara en onder meer de Europese Unie als een terreurorganisatie beschouwen. De Koerden klagen dat Turkije hun strijd tegen IS saboteert.