Gedenkplek MH17 op Schiphol gesloten

De gedenkplek voor de slachtoffers van de ramp met de MH17 in Oekraïne was vrijdagmiddag voorlopig voor het laatst te bezoeken. De condoleances, knuffels en briefjes die de afgelopen drie maanden werden achtergelaten worden bewaard, maar wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Daarover wordt later overlegd met de nabestaanden.

Na de crash in juli werden bloemen neergelegd bij een van de vertrekhallen van het vliegveld. Begin augustus werd besloten om de gedenkplek te verplaatsen naar de voetgangersdoorgang onder het World Trade Center.

Dat de gedenkplek op een gegeven moment zou verdwijnen, stond volgens een zegsvrouw van de luchthaven altijd al in de planning. "De plek had voor ons een tijdelijk karakter", legt ze uit. "En na drie en een halve maand hebben wij het idee dat het grootste deel van de mensen die wilden langskomen, dat inmiddels hebben gedaan." Of er in de toekomst mogelijk een definitieve gedenklocatie op Schiphol komt voor de ramp met de MH17 is nog niet duidelijk.

Rond de nationale herdenking van de vliegramp op 10 november is de locatie nog een paar dagen te bezoeken. De gedenkplek is dan geopend van zaterdag 8 november tot dinsdag 11 november tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Daarna worden alle spullen definitief weggehaald.