Peshmerga klaar met verkennend werk in Kobani

De tien Iraakse peshmerga die donderdag het belegerde Kobani binnentrokken zijn vrijdag teruggekeerd naar Turkije. Ze hebben in de Noord-Syrische stad overlegd met zijn Koerdische verdedigers en bereiden nu in Turkije de overtocht voor van de gehele gereedstaande troepenmacht van de peshmerga. Die zou later vrijdag moeten plaatsvinden, zegt een medewerker van de Koerden in Kobani.

De tien verkenners bespraken de toestand van de verdedigende stellingen en de beste strategie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Anwar Muslim. De Koerden in Kobani hopen dat de intocht van alle honderdvijftig strijders uit Iraaks Koerdistan en hun zware wapens de strijd om de stad in hun voordeel kantelt.

Behalve de honderdvijftig peshmerga staan er ook vijftig manschappen van het Vrije Syrische Leger klaar om de verdedigers van Kobani te hulp te schieten. De versterkingen zijn een doorn in het oog van de Syrische regering, die ze een daad van Turkse agressie en 'een flagrante schending van de Syrische soevereiniteit' noemde.

"Het uur u is nog niet aangebroken, maar dat komt er vandaag wel van", zei Muslim vrijdag. In en rond Kobani, dat voor een flink deel in handen is van IS, werd volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag hevig gevochten. Eerder op de dag voerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opnieuw vier aanvallen uit op stellingen van IS rond Kobani.