Advies: vang ebolapatiënten op in één ziekenhuis

Ebolapatiënten moeten gezamenlijk in één ziekenhuis worden opgevangen. Dat adviseert het door het RIVM bijeengeroepen Outbreak Management Team (OMT) aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Wel moet een ander ziekenhuis als back up kunnen fungeren, schrijft Schippers vrijdag aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra werkt volgens de bewindsvrouw aan een voorstel. Schippers verwacht het plan op korte termijn in ontvangst te nemen en zal daarna een besluit nemen.

Op dit moment is het virus nog niet vastgesteld in Nederland, maar de toename van het aantal gevallen in West-Afrika en de inzet van Nederlandse hulpverleners maken de kans volgens de minister wel groter. "De situatie kan zich voordoen dat een Nederlandse hulpverlener met ebola gerepatrieerd wordt naar Nederland", schrijft Schippers.

Het OMT heeft bij de minister aangegeven dat goede zorg voor een ebolapatiënt 'die wellicht steeds zieker en daarmee besmettelijker wordt, belastender, intensiever en complexer is dan zorg bij de eerste opvang van een patiënt met verdenking van ebola'. Ook kan de reguliere gang van zaken in een UMC worden verstoord door alle beschermingsmaatregelen die moeten worden genomen als een patiënt met ebola wordt opgenomen. Daarom zou het verstandig zijn de zorg te centraliseren.

In het OMT zijn deskundigen van verschillende beroepsgroepen die betrokken zijn bij infectieziektebestrijding vertegenwoordigd, zoals huisartsen, infectieziektespecialisten van GGD'en, arts-microbiologen in ziekenhuizen en ambulanceverpleegkundigen.