Zwarte Piet in meeste gemeenten zwart

Zwarte Piet blijft in de meeste gemeenten zwart. Die conclusie trekken NOS en regionale omroepen op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. De sinterklaascomités geven aan hun intocht dit jaar niet aan te passen vanwege de opgelaaide discussie over het racistische karakter van de figuur Zwarte Piet.

Voor zover bekend wordt het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas in slechts vijf van de 211 ondervraagde dorpen en steden aangepast. In verreweg de meeste gemeenten wordt de donkere kleur gehandhaafd. De geschminkte rode lippen en gouden oorringen zijn overigens in de meeste gemeenten de afgelopen jaren al gaandeweg verdwenen.

Verder blijkt een klein aantal sinterklaascomités nog geen beslissing te hebben hebben genomen. Zij wachten of de lijn van het Sinterklaasjournaal af of zeggen een uitspraak van de Raad van State af te wachten. Drie dagen voor de landelijke intocht geven zij uitsluitsel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan het uiterlijk van de figuur Zwarte Piet.

Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht wordt gehouden, maakte eerder al bekend wel enkele aanpassingen door te voeren. Naast veel Zwarte Pieten lopen daar ook gestreepte en gele stroopwafel- en kaaspieten mee. Aanpassingen worden ook gedaan in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Aalten.

Een woordvoerder van het sinterklaascomité in Aalten zegt echter dat de gemeente in het oosten van het land het bijzondere karakter van Piet wil benadrukken. Het dorp heeft een klein stuntje in petto. "Sinterklaas heeft ons bericht dat hij voor het eerst een Lespiet meeneemt naar Aalten. Dat is een Piet die nog geen officiële Zwarte Piet is", zegt een woordvoerder van het Sinterklaascomité. "Lespiet gaat de schoorsteen verkennen. Kom vooral kijken."