Ook Beatrix bij nationale herdenking MH17

Ook prinses Beatrix en prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven zijn op maandag 10 november bij de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 in de Amsterdamse RAI. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Eerder werd al bekend dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima de bijeenkomst bijwonen. Ook de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden, buitenlandse ambassadeurs, burgemeesters van gemeenten die slachtoffers te betreuren hebben en andere genodigden zijn aanwezig.

De 'muzikale omlijsting' wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoop en het Nationaal Kinderkoor. Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace zorgen ook voor muzikale bijdragen. De herdenkingsbijeenkomst wordt geleid door Maartje van Weegen.

De herdenking is alleen toegankelijk voor genodigden: de nabestaanden van slachtoffers en andere betrokkenen. Het programma is tot stand gekomen in nauw overleg met de nabestaanden. Tijdens een ceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden zullen persoonlijk het woord voeren of dragen een gedicht voor. Namens het kabinet spreekt premier Mark Rutte (VVD). Ook wordt een minuut stilte in acht genomen.