Franse premier laakt kritiek Dijsselbloem op Frans beleid

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verkeert niet in de positie om het begrotingsbeleid van Frankrijk te bekritiseren. "Het Franse parlement is soeverein, het zijn de Fransen die beslissen", zegt de Franse premier Manuel Valls vrijdag in een interview met NRC Handelsblad.

Frankrijk meldde vorige maand dat het begrotingstekort ook na het verleende uitstel door Brussel niet onder de drie procent uitkomt. De Franse regering heeft volgens Valls fouten gemaakt, maar toch laakt hij de kritiek die politici uit met name Nederland en Duitsland daarna over de Fransen spuiden.

Zo zei Dijsselbloem vorige maand dat hij zich afvraagt of Frankrijk het verleende uitstel wel gebruikt heeft. "Het is niet aan hem om zoiets te zeggen", aldus Valls in het interview. "Hij is voorzitter van de Eurogroep en niet verantwoordelijk voor de Franse begroting."

De Fransen hebben hun leven inmiddels gebeterd, vindt Valls. "Frankrijk voert een gedegen begrotingsbeleid, aangepast aan de economische situatie", antwoordt hij op de vraag of de zorgen over de economische situatie in Frankrijk gerechtvaardigd zijn. "De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar."

Valls is in Nederland voor een ontmoeting met diezelfde minister Dijsselbloem (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD). Ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en partijleider van de PvdA Diederik Samsom (PvdA) schuiven aan.

Dijsselbloem trekt zich weinig aan van de Franse kritiek. Valls heeft 'volstrekt gelijk' dat het Franse parlement soeverein is en uiteindelijk over de eigen begroting stemt, zei Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. "Maar mijn taak als Eurogroepvoorzitter is ervoor te zorgen dat alle landen hun afspraken onderling nakomen en hen daarin aan te moedigen." En waar een aanmoediging nodig is, zal hij die naar eigen zeggen blijven geven.