Boek kroongetuige Ros blijft verboden

Het boek met de verklaringen van de nieuwe kroongetuige in het Passage-proces, Fred Ros, mag definitief de komende zes maanden niet op de markt worden gebracht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag besloten, zo liet Hendrik-Jan Korterink, de schrijver van het boek, vrijdag via Twitter weten.

Korterink ging vorige week in beroep tegen de uitspraak van de kortgedingrechter in Zutphen, die de publicatie van het boek De Ros-Tapes voorlopig verbood. Het kort geding was aangespannen door het Openbaar Ministerie, omdat het 'zeer kwalijk' zou zijn als de verklaringen op straat kwamen te liggen. Ook twee verdachten in de Passage-zaak, Dino S. en Ali A., eisten een publicatieverbod.

Het OM en de twee verdachten krijgen nu van het hof ook in tweede instantie gelijk. Om zijn werk alsnog te kunnen uitgeven gaat Korterink daarom op zoek naar 'een andere vorm' om de verklaringen uit te kunnen brengen. Hij denkt daarbij aan een 'meer journalistiek' verhaal 'met minder woordelijke details', aldus de journalist.