Eerste claims aardbevingwoningen toegekend

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft 24 mensen uit het Groningse aardbevingsgebied compensatie aangeboden. Ze krijgen een bedrag omdat hun huis bij verkoop door aardbevingsrisico's minder opleverde. Verkopers van 21 andere woningen krijgen niks. In hun geval is geen waardedaling geconstateerd, zegt een woordvoerder van de NAM.

In de meeste van de 24 gevallen is een tot vijf procent van de verkoopwaarde toegekend. Tot nu toe zijn 237 aanvragen binnengekomen voor woningen in Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum. Naar de meeste claims wordt nog gekeken.

Wanneer de behandeling van de claims is afgerond, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. Vanaf het moment waarop de regeling van kracht is gegaan, zijn 850 woningen verkocht waarvoor claims kunnen worden ingediend, geeft de zegsman aan.

Het bedrag dat wordt uitbetaald wordt vastgesteld door een taxateur. Hun adviezen zijn vooralsnog geheel overgenomen. Mensen die vinden dat ze te weinig geld krijgen kunnen naar een klachtencommissie stappen en desnoods naar de rechter.

De NAM-woordvoerder benadrukt dat de rekenmethode nog wordt getoetst. Als die nog wordt aangepast kunnen mensen die nu al een aanbod van NAM hebben gehad alsnog een hoger bedrag krijgen. "Als blijkt dat mensen recht hebben op minder geld, dan hebben ze geluk."