Werkloosheid eurozone blijft gelijk

De werkloosheid in de eurozone is vorige maand gelijk gebleven ten opzichte van augustus. Het werkloosheidspercentage kwam in september uit op 11,5 procent, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag. Op jaarbasis waren wel minder Europeanen werkloos. In september vorig jaar bedroeg het werkloosheidspercentage in de muntunie twaalf procent.

De landen buiten de muntunie halen het gemiddelde voor de gehele Europese Unie net als voorgaande maanden omlaag, maar ook daar zat er geen beweging in het werkloosheidscijfer. Net als in augustus kwam het percentage werklozen uit op 10,1 procent. In september 2013 was dat 10,8 procent.

In de eurozone waren naar schatting 18,4 miljoen mensen werkloos, in de hele EU waren dat er 24,5 miljoen. In absolute aantallen gemeten bleek dat het aantal werklozen in alle eurolanden samen met negentienduizend is afgenomen en in de EU met 108 duizend mensen.

Duitsland heeft met vijf procent het laagste werkloosheidspercentage van de EU, op de voet gevolgd door Oostenrijk met 5,1 procent. In Griekenland en Spanje zijn de problemen op de arbeidsmarkt met respectievelijk 26,4 en 24 procent werkloosheid het grootst.

Frankrijk was een van de grootste stijgers in de EU, met een percentage van 10,5 procent in september na 10,3 procent in augustus. Ook in Italië groeide het aantal werklozen.

In Nederland was 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos in september, na 6,6 procent de maand ervoor. Nederland heeft na Duitsland en Oostenrijk met 9,8 procent het laagste werkloosheidspercentage onder jongeren jonger dan 25 jaar.