Kliniek Castricum heeft zorg weer op orde

De opnamekliniek van ggz-instelling Dijk en Duin in Castricum staat niet langer onder verscherpt toezicht. De psychiatrische kliniek heeft voldoende maatregelen getroffen om het apart zetten van lastige patiënten veilig te laten gebeuren. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

De instelling verscherpte in oktober vorig jaar zelf de controle op het afzonderen van patiënten, nadat twee patiënten op wie niet voldoende werd gelet waren overleden. De inspectie eiste daarna extra verbeteringen voor dit zogeheten separeren. Toen dat niet gebeurde, werd de instelling in april onder verscherpt toezicht gesteld.

Een persoon die wordt gesepareerd moet elk halfuur contact hebben met personeel of naasten. Dat stond oorspronkelijk niet in de begeleidingsplannen van de kliniek, maar volgens de inspectie zijn nu 'aantoonbaar afspraken vastgelegd over contact en toezicht'. Eveneens zijn plannen gemaakt om het separeren tot een minimum te beperken.

Dijk en Duin is onderdeel van de Parnassia Groep en heeft vestigingen in Noord-Holland. De instelling is in april, juni en oktober onverwacht bezocht.