'Keniaanse topmarathonloopster betrapt op doping'

Marathonloopster Rita Jeptoo zou betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen, zo meldt RunBlogrun. De 33-jarige Keniaanse zou eind september buiten competitie in Kenia een positief plasje ingeleverd hebben, ongeveer twee weken voor ze de prestigieuze marathon van Chicago op haar naam schreef. De B-staal is nog niet getest.

Jeptoo is een van de meest succesvolle marathonloopsters van de laatste jaren. In 2004 won ze in Stockholm en Milaan de eerste twee marathons die ze liep, waarna ze in 2006 haar eerste major pakte in Boston. Vervolgens liep ze vaak mee om de ereplaatsen, maar winst in een grote marathon liet tot vorig jaar op zich wachten. Zowel in 2013 als in 2014 won ze de marathons van Boston en Chicago, twee van de zes World Marathon Majors (WMM)

De Keniaanse zou komende zondag aanwezig zijn in New York, waar de prijsuitreiking plaats gaat vinden van het eindklassement van de door haar gewonnen WMM. Of dat doorgaat is niet bekend, maar wel liet de Keniaanse atletiekbond al weten officieel nog niks gehoord te hebben: "Totdat IAAF (wereldatletiekbond) of WADA (wereldantidopingautoriteit) ons officieel informeert kunnen we er nog niks over zeggen", aldus Isaiah Kiplagat, voorzitter van de Keniaanse bond, tegenover Capital FM.

Jeptoo na haar zege in Chicago eerder deze maand (Foto: Getty)