President Burkina Faso roept noodtoestand uit

De president van Burkina Faso, Blaiso Compaoré, heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege gewelddadige protesten in de hoofdstad Ouagadougou. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. Daarnaast kondigde het leger aan dat de regering en het parlement zijn ontbonden en een avondklok van kracht wordt.

Demonstranten bestormden donderdag het parlement. Ze smeten meubels en computers op straat en staken de belangrijkste vergaderzaal in brand. Het is onbekend waar de 63-jarige Compaoré zich momenteel bevindt. Via zijn woordvoerder riep het staatshoofd op tot een einde van de protesten, waarbij zeker een persoon om het leven kwam en meerderen gewond raakten.

Burkina Faso was lang een oase van stabiliteit in een roerige regio. De laatste maanden zijn echter oplopende spanningen ontstaan, toen duidelijk werd dat de regering aan plannen werkte om Compaoré langer te laten aanblijven als president. Compaoré zei donderdag de betogers tegemoet te komen en bood hen aan deze plannen te schrappen.

Ook hadden legerleiders een onderhoud met het machtige traditionele hoofd van de grootste etnische groep van Burkina Faso, de Mossi. Dat liet een woordvoerder van de regerende partij weten.

De internationale gemeenschap heeft geschokt op de ontwikkelingen in het Afrikaanse land gereageerd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon was 'bedroefd door de slachtoffers die de recente gebeurtenissen hebben geëist' en riep alle partijen op het geweld te staken. Speciaal VN-gezant Mohamed Ibn Chambas zei 'het verslechteren van de veiligheidssituatie te betreuren'.

Compaoré kwam in 1987 aan de macht na een staatsgreep en is nadien vier keer herkozen. De betogers vinden dat 27 jaar lang genoeg is geweest. Duizenden mensen gingen daarom donderdag in de hoofdstad Ouagadougou de straat op om een stemming die het langer aanblijven van Compaoré mogelijk moest maken te verhinderen. Dat lukte door het parlement binnen te dringen.

Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld.